String omvormer.

Dit is de traditionele oplossing, waarbij zonnepanelen in serie (string) geschakeld worden en een string van zonnepanelen aan de omvormer gekoppeld wordt op een MPPT.

Een MPPT (Maximum Power Point Tracker) is een onderdeel van de omvormer dat ervoor zorgt dat de maximale opbrengst gehaald wordt uit de string van zonnepanelen.

Voordeel: Meest voordelige oplossing

Nadeel: Wanneer één paneel last heeft van schaduw (en hierdoor minder opwekt) dan gaan alle zonnepanelen in  de string minder opwekken, net als een tractor die op een weg de rest van de auto’s erachter ophoudt. Nadeel is ook dat monitoring (in App) van afzonderlijke zonnepanelen niet mogelijk is.

Micro omvormer.

Bij deze oplossing wordt op het dak achter ieder zonnepaneel een eigen kleine (micro) omvormer geplaatst. Er zijn ook micro-omvormers waar 2 of soms we 4 zonnepanelen aangesloten kunnen worden.

Voordeel: Alle zonnepanelen zijn onafhankelijk geschakeld en beïnvloeden de opbrengst van elkaar dus niet. Een ander voordeel is dat er gewerkt wordt met relatief lage spanningen op het dak (maximaal 230V/380V) en op micro-omvormers zit vaak een fors langere fabrieksgarantie dan op een string omvormer (15 tot 25 jaar i.p.v. 10 jaar).

Nadeel: Het prijskaartje dat aan deze oplossing hangt is wel een stuk hoger dan de string omvormer oplossing.

Hybride omvormer.

Een hybride omvormer is een omvormer waarop je, behalve zonnepanelen, ook een thuisbatterij kunt aansluiten. Als je al een omvormer hebt en alleen een thuisbatterij wilt aansluiten dan volstaat een AC-Charger (ook wel retrofit omvormer genoemd); dat is een omvormer waar je alleen een thuisbatterij en dus geen zonnepanelen op kunt aansluiten.

Een hybride omvormer in combinatie met een thuisbatterij heeft verschillende voordelen, zoals:

  • Je bent minder afhankelijk van het stroomnet en meer zelfvoorzienend. Door overbelasting van het stroomnet is de energievoorziening steeds minder zeker en onrust/oorlog in landen om ons heen maakt het er natuurlijk ook niet beter op.
  • Als je een dynamisch energiecontract hebt, dan kun je slim gebruik maken van goedkope momenten om energie te kopen (en op te slaan in je thuisbatterij) voor later gebruik.
  • Door inzet van je thuisbatterij voor peak-shaving kun je mogelijk volstaan met een minder zware aansluiting op het stroomnet en op de kosten voor vastrecht besparen.
  • Als de salderingsregeling afgebouwd wordt kun je je thuisbatterij gebruiken om zelf opgewekte energie op te slaan zodat er zo weinig mogelijk terug wordt geleverd. Ook hiermee bespaar je dan weer op je energiekosten.
  • In de toekomst zal het waarschijnlijk ook mogelijk zijn om met een EMS (Energie Management Systeem) met jouw thuisbatterij mee te helpen aan de net stabilisatie. Dit heet handelen op de onbalans markt waarvoor je een deel van de capaciteit van je thuisbatterij beschikbaar stelt.

    De netwerkbeheerder gaat dan als het nodig is jouw batterij (deels) laden/ontladen en hiervoor krijg je dan weer een vergoeding.