Zonnepanelen en thuisbatterijen vormen samen een krachtig systeem om zonne-energie op te vangen, op te slaan en te gebruiken. Hier is hoe dit samenwerkt:
Stap 1: Opvangen van zonne-energie
Zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten dit om in elektriciteit. Ze zetten zonne-energie om in gelijkstroom (DC).
Stap 2: Omzetten van energie
De door zonnepanelen opgewekte gelijkstroom wordt door een omvormer omgezet in wisselstroom (AC), de vorm van elektriciteit die nodig is voor huishoudelijke apparaten en voor het elektriciteitsnet.
Stap 3: Gebruik van elektriciteit
Zodra de elektriciteit is omgezet in wisselstroom, kan het worden gebruikt om je huis van stroom te voorzien. Als er meer elektriciteit wordt geproduceerd dan nodig is, gaat deze naar de volgende stap: opslag in de batterij.
Stap 4: Opslag van overtollige energie
Overtollige energie die niet onmiddellijk wordt gebruikt, wordt opgeslagen in de thuisbatterij. De thuisbatterij slaat elektriciteit op als gelijkstroom, wat betekent dat de van zonnepanelen afkomstige stroom weer wordt omgezet (door de omvormer of een specifieke batterij-omvormer) voordat deze wordt opgeslagen.
Stap 5: Gebruik van opgeslagen energie
Wanneer de zonnepanelen niet genoeg energie produceren om aan de vraag te voldoen (bijvoorbeeld 's nachts of op bewolkte dagen), kan de opgeslagen energie in de thuisbatterij worden gebruikt. De batterij levert gelijkstroom, die weer wordt omgezet in wisselstroom voor huishoudelijk gebruik.
Voordelen:
- Kostenbesparing: Door energie op te slaan wanneer deze goedkoop of gratis is (opgewekt door je eigen zonnepanelen) en te gebruiken wanneer elektriciteit duurder is (bijvoorbeeld tijdens piektijden), kun je besparen op je energierekening.
- Energieonafhankelijkheid: Met een thuisbatterij kun je meer van je zelf opgewekte zonne-energie gebruiken, wat je minder afhankelijk maakt van het elektriciteitsnet.
- Noodstroomvoorziening: In geval van een stroomstoring kan een thuisbatterij essentiële apparaten van stroom blijven voorzien.
De combinatie van zonnepanelen en een thuisbatterij biedt dus een efficiënte manier om energie te genereren, op te slaan en te gebruiken, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor veel huiseigenaren die hun energievoetafdruk willen verkleinen en hun energiekosten willen verlagen.