Hoeveel brengt een zonnepaneel op?

De opbrengst van een zonnepaneel hangt af van verschillende factoren, zoals de hoeveelheid zonlicht (insolatie) die het ontvangt, de oriëntatie en hellingshoek ten opzichte van de zon, de efficiëntie van het paneel, en eventuele schaduwval. Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit, gemeten in kilowattuur (kWh). De opbrengst wordt beïnvloed door:

  • Oriëntatie en hellingshoek: Panelen gericht naar het zuiden en onder een optimale hoek vangen meer zonlicht. In Nederland is de optimale hoek 35, 36 graden, maar wanneer je de panelen op een schuin dak plaatst ben je afhankelijk van de hoek van je dak.
  • Efficiëntie van het paneel: Dit geeft aan hoe goed een paneel zonlicht kan omzetten in bruikbare elektriciteit.
  • Grootte van het systeem: Meer of grotere panelen betekenen een hogere opbrengst.

Specifiek Voorbeeld: “Wat is de opbrengst van bijvoorbeeld 9 zonnepanelen van 410Wp”

Paneelcapaciteit:

410Wp (Watt piek) per paneel. Watt piek; is de capaciteit onder standaard testcondities. Het geeft de maximale hoeveelheid vermogen die een paneel kan produceren onder ideale omstandigheden.

Totaal systeemvermogen:

9 panelen x 410Wp = 3690Wp (of 3,69kWp).

Om de jaarlijkse opbrengst te berekenen, gebruiken we een algemene vuistregel die rekening houdt met de locatie en efficiëntie.

Jaarlijkse opbrengst = Totaal systeemvermogen in kWp x gemiddelde opbrengst per kWp

Jaarlijkse opbrengst = 3,69 kWp x 900 kWh = 3321 kWh

Dus, onder gemiddelde omstandigheden, kunnen deze 9 zonnepanelen van 410Wp jaarlijks ongeveer 3321 kWh aan elektriciteit produceren. Dit is ongeveer gelijk aan het verbruik van een gemiddeld Nederlands huishouden voor ongeveer 1 jaar.

Je keuze gemaakt? Bestel hier je zonnepanelen!

Mag ik zelf zonnepanelen plaatsen?

Ja, maar er zijn uitzonderingen:

voor de meeste residentiële zonnepaneleninstallaties is in Nederland geen vergunning nodig, vooral als ze op het dak worden geplaatst en de installatie voldoet aan bepaalde voorwaarden. Echter, als je in een beschermd stads- of dorpsgezicht woont of je huis is een monument, dan kan het zijn dat je wel een vergunning moet aanvragen. Dan is altijd een goed idee om dit vooraf te controleren bij je gemeente.

Hoe werken zonnepanelen samen met een thuisbatterij?

Zonnepanelen en thuisbatterijen vormen samen een krachtig systeem om zonne-energie op te vangen, op te slaan en te gebruiken. Hier is hoe dit samenwerkt:

Stap 1: Opvangen van zonne-energie

Zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten dit om in elektriciteit. Ze zetten zonne-energie om in gelijkstroom (DC).

Stap 2: Omzetten van energie

De door zonnepanelen opgewekte gelijkstroom wordt door een omvormer omgezet in wisselstroom (AC), de vorm van elektriciteit die nodig is voor huishoudelijke apparaten en voor het elektriciteitsnet.

Stap 3: Gebruik van elektriciteit

Zodra de elektriciteit is omgezet in wisselstroom, kan het worden gebruikt om je huis van stroom te voorzien. Als er meer elektriciteit wordt geproduceerd dan nodig is, gaat deze naar de volgende stap: opslag in de batterij.

Stap 4: Opslag van overtollige energie

Overtollige energie die niet onmiddellijk wordt gebruikt, wordt opgeslagen in de thuisbatterij. De thuisbatterij slaat elektriciteit op als gelijkstroom, wat betekent dat de van zonnepanelen afkomstige stroom weer wordt omgezet (door de omvormer of een specifieke batterij-omvormer) voordat deze wordt opgeslagen.

Stap 5: Gebruik van opgeslagen energie

Wanneer de zonnepanelen niet genoeg energie produceren om aan de vraag te voldoen (bijvoorbeeld 's nachts of op bewolkte dagen), kan de opgeslagen energie in de thuisbatterij worden gebruikt. De batterij levert gelijkstroom, die weer wordt omgezet in wisselstroom voor huishoudelijk gebruik.

Voordelen:

  • Kostenbesparing: Door energie op te slaan wanneer deze goedkoop of gratis is (opgewekt door je eigen zonnepanelen) en te gebruiken wanneer elektriciteit duurder is (bijvoorbeeld tijdens piektijden), kun je besparen op je energierekening.
  • Energieonafhankelijkheid: Met een thuisbatterij kun je meer van je zelf opgewekte zonne-energie gebruiken, wat je minder afhankelijk maakt van het elektriciteitsnet.
  • Noodstroomvoorziening: In geval van een stroomstoring kan een thuisbatterij essentiële apparaten van stroom blijven voorzien.

De combinatie van zonnepanelen en een thuisbatterij biedt dus een efficiënte manier om energie te genereren, op te slaan en te gebruiken, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor veel huiseigenaren die hun energievoetafdruk willen verkleinen en hun energiekosten willen verlagen.

Is elke omvormer geschikt voor een thuisbatterij?

Nee, niet elke omvormer is geschikt voor directe koppeling aan een thuisbatterij. Er zijn specifieke soorten omvormers nodig om efficiënt samen te werken met batterijopslagsystemen. Hier zijn de belangrijkste types omvormers die in systemen met zonne-energie en batterijopslag worden gebruikt:

1. Stringomvormers

Dit zijn de meest voorkomende omvormers voor zonnepanelen. Ze zetten de gelijkstroom (DC) van de zonnepanelen om in wisselstroom (AC) voor huishoudelijk gebruik of teruglevering aan het net. Traditionele stringomvormers zijn echter niet direct compatibel met batterijopslag, omdat ze geen mogelijkheid hebben om elektriciteit in DC-vorm van een batterij te accepteren of te beheren.

2. Hybride omvormers

Hybride omvormers, ook bekend als multi-mode omvormers, zijn ontworpen om zowel met zonnepanelen als met batterijopslag te werken. Ze kunnen niet alleen DC van zonnepanelen omzetten naar AC, maar kunnen ook elektriciteit opslaan in een batterij in DC-vorm en deze weer omzetten naar AC wanneer nodig. Dit maakt ze ideaal voor systemen die zonne-energie willen gebruiken in combinatie met batterijopslag.

3. AC-gekoppelde systemen

Bij een AC-gekoppelde opstelling wordt een aparte batterij-omvormer gebruikt naast een standaard zonne- omvormer. De zonne-omvormer zet DC van de zonnepanelen om in AC voor huishoudelijk gebruik, terwijl de batterij-omvormer AC kan omzetten naar DC voor opslag in de batterij en omgekeerd. Dit systeem stelt huizen die al zonnepanelen hebben geïnstalleerd in staat om later een batterijopslagsysteem toe te voegen zonder de bestaande zonne-omvormer te vervangen.

4. DC-gekoppelde systemen

In een DC-gekoppelde opstelling worden de zonnepanelen en de batterij verbonden via de DC-kant, voordat de omvormer, waardoor DC direct van de zonnepanelen naar de batterij kan stromen zonder eerst naar AC te worden omgezet. Dit kan efficiënter zijn omdat het energieverlies door conversie vermindert. Een speciale omvormer regelt de conversie van DC naar AC voor huishoudelijk gebruik.

Conclusie

Als je overweegt een batterijopslagsysteem toe te voegen aan je zonne-energiesysteem, is het essentieel om te kiezen voor een omvormer die specifiek ontworpen is om met batterijen te werken, zoals een hybride omvormer, of om een compatibele configuratie te gebruiken met een AC- of DC-gekoppelde opstelling. Als je hierover twijfelt staan wij voor je klaar om advies te geven.

Ben je zover om een keuze te maken? Bestel hier je thuisbatterij en je omvormer!